In onze trainingen en coaching komen wij vaak de vraag tegen hoe je nu kunt loslaten en rust kunt creëren in je hoofd. Wij kunnen dat niet organiseren voor onze cliënten, maar we kunnen ze wel helpen met een paar inzichten. Graag deel ik er in deze blog ook een paar met jou:

1: Kan ik er wat aan doen? Heb ik er invloed op?

Cirkel van Invloed en Cirkel van betrokkenheid

Cirkel van Invloed en Cirkel van betrokkenheid

Veel zaken die ons bezighouden vallen buiten onze invloedssfeer: ze raken je, je voelt je betrokken maar je kunt ze niet veranderen. Stephen Covey ontwierp hiervoor de cirkels van invloed en van betrokkenheid: effectieve mensen houden zich vooral bezig met hun cirkel van invloed. Als je geen invloed hebt kun je kijken of je alsnog invloed kunt krijgen, anders heeft het geen zin je betrokkenheid in de zin van klagen, piekeren of zeuren te behouden. Je kunt wellicht nog ervoor kiezen de situatie te verlaten, maar als je dat niet doet zul je het moeten accepteren: ECHT accepteren. Vandaar ook de prachtige engelse quote: change it, leave it or love it!

 

2: Als ik dit niet wil, wat wil ik dan wel?

chessire cat

In het kader van doelen stellen wordt vaak gerefereerd aan de Chessire Cat van Alice in Wonderland: als je niet weet waar je heen wil is elke richting goed. In dit kader gaat het mij meer om de doelfilters van NLP: Vermijden en Bereiken: als je ongelukkig zijn wil vermijden, wat wil je dan WEL bereiken, en hoe ziet dat er dan uit? Piekeren is de focus op wat er niet goed is. Hoe kan dat je ooit verder helpen? Vaak helpt het mensen om hun blik niet te richten op dat wat ze NIET willen, maar om actief te beschrijven wat ze WEL willen. En hoe concreter je kunt beschrijven wat je dan ziet, hoort, voelt, denkt, hoe beter je in staat bent een andere mindset te creëren die je helpt om even met een andere blik naar de toekomst te kijken.

 

 

3: Wil ik gelijk of wil ik geluk?

conflictmanagement strategieën

Vanuit de conflictmanagement theorieën (oa Thomas Killmann) is bekend dat het conflict aangaan vooral effectief is als zowel het onderwerp van conflict als de relatie met de conflictpartner belangrijk zijn. Soms is het onderwerp niet zo belangrijk, en kun je omwille van de relatie ook afzien van het conflict.

Gelijk willen krijgen kost vaak enorm veel energie, en je kunt je soms wellicht afvragen of je gelijk echt zo belangrijk is; misschien gaat het meer om ego dan om daadwerkelijk inhoudelijke belangen. In dat geval kan het heel veel rust geven om te kiezen voor geluk in plaats van gelijk.

4: Wat kan IK eraan doen?

Een collega van mij heeft haar training Van Slachtoffer naar Dader genoemd; een drastische benaming maar waar het om draait is dat je pas wat kunt veranderen aan een situatie als JIJ de regie neemt. Klagen maakt je tot slachtoffer, en maakt je hulpeloos, Kun je de verantwoordelijkheid nemen voor het deel van het probleem waar JIJ iets aan kunt veranderen.

5: De kunst van de kleine acties: wat kan ik NU doen?

Rust in je hoofd heeft heel vaak te maken met piekeren, en piekeren komt vaak voort uit onmacht. Neem de macht weer in eigen hand en neem acties, kleine acties die binnen jouw invloedssfeer liggen, en die direct effect hebben . Ik had laatst een mooi voorbeeld aan de hand van iemand die wakker lag van het piekeren over de mogelijkheid dat zijn huis zou afbranden. Met piekeren kon hij geen brand voorkomen, maar met het inhuren van een preventie-expert en het installeren van brandmelders kon hij wel effectieve acties nemen, Met actie neem je de touwtjes weer in je eigen handen.

6. Gaat méér denken dit probleem oplossen?

Vaak helpt het om na te denken over een oplossing, maar als je al veel hebt gedacht en weinig hebt opgelost, dan gaat meer denken je wellicht ook niet verder helpen. Piekeren zorgt er meestal net voor dat het probleem groter wordt, niet kleiner. Vaak geef ik coachcliënten de opdracht om elk dag, op een van te voren bepaald tijdstip, een half uur lang na te denken over het probleem, en de rest van de dag NIET. Dit maakt dat je jezelf de zekerheid geeft dat je er op bepaald moment aandacht is voor je probleem EN het maakt dat je onderbewuste 23 en een 1/2 uur aan het werk kan om creatief naar oplossingen te zoeken, oplossingen die je meestal niet vindt door heel hard na te denken (zie ook een voorgaande blog over creativiteit)

7. Moet ik doorzetten of loslaten?

Hannah Bervoets schreef een paar jaar geleden voor de Volkskrant een prachtige column over loslaten en doorzetten. We denken soms dat we altijd maar moeten doorzetten, maar soms helpt het om realistisch te zijn en te kijken of jouw doel wel haalbaar is. Er is niet mis met loslaten. En dat brengt me dan terug bij de quote van vraag 1: Change it, leave it or love it: als je het niet kunt veranderen, laat het dan los!

Meer weten

Wil je meer weten over geluk, dan raad ik je zeker het boek De Maakbaarheid van het Geluk van de wetenschapster Sonja Lyubomisrky aan.

NB

Een gedeelte van deze blog was al eerder gepubliceerd