gratis eBook

De ondernemende professional: Intrapreneurship

In verschillende organisaties waar we op dit moment aan het werk zijn wil men graag ondernemende professionals zien: professionals die niet alleen goed zijn in hun vak, maar ook vooruit willen en actief stappen zet om hun werk, hun afdeling, hun product of hun dienst te verbeteren. Deze ondernemende professional binnen een organisatie heten ook wel intrapreneur .

Waar wij  leidinggevenden en hun teams coachen op eigenaarschap, zelfsturing en zelforganisatie hechten wij erg aan intrapreneurship. Maar zeker in organisaties die voorheen heel hiërarchisch werden aangestuurd is het best lastig om van werknemers die altijd netjes deden wat de baas van hun vroeg intrapreneurs te maken.  Ze moeten zich niet alleen anders gaan gedragen, maar moeten ook vanuit andere overtuigingen gaan werken.

Pinchot en Pellman hebben in 1999 al onderzoek gedaan naar intrapreneurship, en komen met de volgende tips, die ik van harte kan onderschrijven.

  1. Kom elke dag naar het werk met de bereidheid ontslagen te worden
  2. Formeer een sterk team
  3. Vraag eerst advies en daarna hulp
  4. Vergeet trots en auteurschap, geef iedereen waardering
  5. Houd bij het aanpassen van de regels de belangen van je organisatie en haar klanten voor ogen
  6. Eer je sponsors
  7. Beloof niet teveel en lever meer dan je belooft
  8. Blijf trouw aan je doelstelling en wees realistisch over de weg erheen
  9. Het is makkelijker om vergeving te vragen dan om toestemming
  10. Pak alles aan om projecten te laten slagen, zonder rekening te houden met je functiebeschrijving

Je zou zeggen dat elke werkgever daar op zit te wachten, maar toch komen deze ondernemende professionals vaak aardig wat barrières tegen: Het vraagt ook wat van leidinggevenden om mensen te laten ondernemen, meer vrijheid, minder sturing, minder controle.

Meer weten over Intrapreneurship? Neem gerust contact op.

Door |2019-02-12T14:10:33+00:0012 februari 2019|Teamontwikkeling, Training, Coaching|

Over de auteur:

Ellen studeerde Gezondheidswetenschappen en Bedrijfskunde. Zij begeleidt al bijna 25 jaar veranderprocessen, en combineert hierbij haar bedrijfskundige achtergrond, managementervaring en methoden uit onder andere NLP, creatief denken en groepsdynamica. Zij heeft grootschalige verandertrajecten begeleid, en heeft o.a. ervaring bij Provincie, WML, UM, TU/e en gemeentes. Zij neemt afwisselend de rol in van adviseur, sparring partner, projectmanager, trainer en coach.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.