1 jaar corona…. En hoe ik me steeds weer voorneem om er niet te veel woorden aan vuil te maken, feit is dat het elk gesprek toch over corona gaat.
Omdat corona bij veel mensen stress oplevert, wil ik ervoor zorgen dat ik steeds de meest actuele informatie heb die kan helpen bij het begrijpen van en omgaan met die stress. Daarom woonde ik laatst ook een webinar bij van Witte Hoogendijk, hoogleraar psychologie. Ik leerde daar een aantal interessante zaken.
Milde depressie lijkt op overspannenheid
Professor Hoogendijk legde de relatie tussen stress en depressie. Vanuit een biologisch perspectief zie je dat dieren die in een chronische stressvolle situatie zitten een aantal kenmerken vertonen; ze trekken zich terug, eten minder, bewegen minder en slapen minder (of net heel veel). Bij mensen vertalen die stresskenmerken zich naar verminderde interesse in de omgeving, verminderd vermogen om te concentreren, psychomotore remming – minder initiatieven, minder bewegen-, verminderde eetlust -gewichtsverlies-, en minder of meer slapen. Laat dat nou ook een belangrijk deel van de DSM-IV kenmerken van depressie zijn.
Biologisch is het heel natuurlijk om jezelf te deprimeren in afwachting van het voorbijgaan van de stressor. Het is een evolutionair proces.
In het geval van een langdurige stressor – corona, thuiswerken, geldzorgen- is het weliswaar natuurlijk om toe te geven aan dit proces, en mag dat ook gerust een beetje, maar het biedt op de lange termijn geen oplossing. Het is een evolutionair proces dat voor nu niet functioneel is.
Niet iedereen is even stressgevoelig; sommigen mensen kunnen veel stress aan, anderen minder. Net zoals sommige mensen lang zijn en anderen klein, sommigen blond haar hebben en anderen bruin haar. En de draagkracht en de draaglast verschillen daarbij ook nog eens in de tijd; soms kun je meer aan en soms minder; soms heb je veel te dragen en soms maar weinig.
Coaching en training
Coaching is er op gericht om op een andere manier om te gaan met stress, onder andere door je te realiseren dat je niet alleen bestaat uit evolutionaire responsen, maar dat je met je denkende brein zelf steeds weer de keuze hebt. In onze stresscoaching combineren we wetenschappelijke inzichten met praktische technieken , oa uit NLP, ACT en systemisch werk.
Workshop
We hebben een workshop over stress die we al een aantal jaar verzorgen voor de MBA opleiding van de Universiteit Maastricht, eerder ook voor WML, en als workshop met open inschrijving. Ben je geïnteresseerd in een dergelijke workshop voor jouw organisatie, neem dan gerust contact op.
PS
Nog een kennisfeit dat ik oppikte bij Hoogendijk: het verschil tussen overspannenheid en burn-out. Overspannenheid kenmerkt zich door prikkelbaarheid, niet tegen drukte kunnen, moeheid en gestoorde slaap. Op de voorgrond staat een actieve respons. Van een burn-out spreek je pas als de overspannenheid meer dan 6 maanden aanhoudt, en dan komen vermoeidheid en uitputting naar de voorgrond.
Bron:
professor Witte Hoogendijk