Deze week was ik met een stafdienst aan het sparren over hun dienstverlening. Waren ze nou strategisch, tactisch of operationeel bezig. Ik merkte dat er veel verwarring was over die termen. Strategisch werd vaak in verband gehad met een hoge salarisschaal, operationeel klonk bijna vies, dan zouden ze dus wel tactisch werken. Het hielp toen ik andere termen gebruikte: richten, inrichten en verrichten: richten gaat over bedenken waar je heen wil, inrichten over het organiseren van processen en structureren, zodat je in de gewenste richting kunt gaan. Verrichten gaat over het doen van wat bedacht is.

Simon Sinek- Why What How

simon sinek why how what

 

 

 

 

 

 

Veel mensen zijn bekend met de het denken van Simon Sinek (oa via deze Ted Talk). In zijn terminologie gaat Richten over de Why en de What:  waar gaan we heen, wat gaan we doen, wat worden onze kaders en strategische doelen. Inrichten gaat over de How: hoe gaan we werken. Verrichten gaat over het doen, het uitvoeren van het plan.

Praktijk

En wat was de conclusie van de stafdienst? 10% van de tijd besteedden ze aan inrichten- vertalen van de richting die door de directie was uitgezet naar processen en procedures- . 90 % van de tijd waren ze bezig met doen wat ze bedacht hadden. En operationeel bleek daarmee helemaal geen vies woord, maar net cruciaal voor het komen in de uitgezette richting.

Bronnen:

Simon Sinek, Begin met het waarom