Tijdens een intervisie met een aantal medewerkers van een organisatie die al meer dan een jaar haar kantoren gesloten heeft meldden een aantal mensen hetzelfde probleem: kritiek kwam verschrikkelijk hard binnen en hield hun uit hun slaap.

Werkplekken

Ik had toevallig net een check-in gedaan waarin ze een blik boden op hun werkplek. Iemand toonde de keukenkast waarin hij de hele dag zat te werken en waarvan de deuren ’s avonds dicht gingen, iemand anders de kast onder de trap (met een frappante gelijkenis met de kamer van Harry Potter bij de Duffelings). Maar de mensen die de gevoeligheid voor kritiek toonden hadden alledrie een werkplek op hun slaapkamer. Ze werkten en sliepen in die ruimte, en kregen de kritiek dus binnen in hun slaapkamer.

Disney Strategie

Ik moest toen meteen denken aan de Disney strategie die ik lang geleden bij mijn NLP opleiding heb geleerd. Walt Disney bekeek zijn wereld vanuit drie perspectieven. De dromer, de realist en de criticus. Hij had ook drie aparte ruimten ingericht om zich zo goed als mogelijk in de rol in te leven.

In de ruimte die hij gebruikte voor de Dromer kon hij creatieve en nieuwe ideeën bedenken. In de ruimte voor de Realist kon hij de vertaalslag maken van ideeën naar de praktijk. En in de ruimte van de Criticus tenslotte kon hij ideeën toetsen, filteren en verfijnen. Belangrijk daarbij is dat de Criticus NIET de Dromer of de Realist bekritiseert, hij bekritiseert het Plan.

Hoe fijn is het om een ruimte te hebben waarin je weet dat je plan kritiek gaat krijgen. En, hoe fijn is het om dan een andere ruimte te hebben om te kunnen dromen of realiseren.

De rauwe realiteit

En dan de rauwe realiteit van werken op je slaapkamer: één ruimte voor dromen, realiseren en kritiek. Dan komt alles neer op je vermogen om mentale ruimte te creëren. Dat vraagt om bewustzijn en om veel voorstellingsvermogen.

Logische niveaus van verandering

logische niveaus van verandering

 

De logische niveaus van verandering kunnen wel een ondersteuning bieden in het omgaan daarmee; als voorbeeld drie interventie-niveau’s:

Omgeving

Vanuit de logische niveaus van verandering is de meest basale stap het veranderen van de omgeving, waar mogelijk een andere ruimte, maar als je gebonden bent aan dat werkplekje aan je hoofdeinde, zorg dan in elk geval voor andere instellingen van je pc; een ander lettertype, andere kleursetting, en waar mogelijk het beeldscherm wat verder van je weg.

Gedrag

Het tweede niveau gaat over gedrag, en kan je bijvoorbeeld vormgeven door een andere lichaamshouding (achteruit hangen ipv op het puntje van je stoel, handen náást je toetsenbord in plaats van in de aanslag). En een gouden tip is een techniek die ik leerde van Anneke Durlinger: kritiek niet direct laten binnekomen maar opvangen op je hand en ernaar kijken.

Overtuigingen

Ook op het niveau van overtuigingen kun je baat hebben; Er van overtuigd zijn dat kritiek niet om jou gaat, maar de intentie heeft om jouw werk te verbeteren maakt dat het ontvangen van kritiek veel makkelijker gaat.

Meer weten?

Wil je meer weten, of wil je samen met een coach van Barcavela eens werken aan jouw eigen werksetting, – gedrag en -overtuigingen, neem dan gerust eens contact op.

Bronnen:

Strategies of Genius, Robert Dilts, EAN 9781947629127