Leven lang leren

Een van de mooie dingen van het hebben van een eigen bedrijf is dat je ook zelf kiest wat je aan opleidingen doet. Afgelopen jaar heb ik veel geïnvesteerd in opleidingen voor toezichthouders, en dit jaar werd het weer tijd om mijn faciliterende vaardigheden bij te slijpen.
Ik heb dan ook graag gebruik gemaakt van het aanbod van Stroom Zuid om mee te doen aan de workshop die zij met Jobbeke de Jong organiseerden. Ik kende Jobbeke van haar boek Competente Mensen Incompetente teams Competente mensen en van haar podcast Leiderschap in Samenwerking .

Interveniëren zonder overnemen

Ik vond Jobbekes manier van kijken naar teams altijd al interessant, maar miste bij haar tot nog toe manieren om te interveniëren wanneer het niet goed gaat in het team. Erg leuk dus om samen met andere coaches en trainers te gaan ervaren hoe we met Jobbekes bril konden kijken naar casuïstiek, en te ontdekken hoe je op haar manier kunt interveniëren zonder taken van het team over te nemen.

Haar insteek zit met name in het zichtbaar maken van patronen. Wat gebeurt er hier nu eigenlijk? Hoe zit het hier eigenlijk met helderheid over het gezamenlijke doel en met helderheid over kaders. Wat gebeurt er in de interactie tussen mensen? Wat voel ik als begeleider, en wat voelen dus waarschijnlijk veel meer mensen? Volgende keer wat meer over die patronen.

Krachtenveldanalyse van Lewin

Tijdens de workshop mochten we spelen met de krachtenveldanalyse van Lewin, die er van uit gaat dat er altijd faciliterende en belemmerende krachten zijn. De situatie is in evenwicht als beide krachten elkaar in evenwicht houden, en wil je ontwikkelen, dan moeten de voorwaartse krachten groter zijn dan de stabiliserende krachten. Addertje onder het gras is dat het effectiever is om de stabiliserende krachten te verminderen dan om de voorwaartse krachten te versterken (omdat stabiliserende krachten de neiging hebben om als er harder geduwd wordt ook harder terug te duwen)

krachtenveldanalyse Lewin

Faciliteer het ongemak

Het was heerlijk om met collega’s te mogen spelen en ontdekken. En mijn grootste leerpunt van de dag? Faciliteer het ongemak. Geef niet altijd heldere en duidelijke opdrachten omdat dat zo lekker efficiënt is (en ook heel erg bij mij past), maar geef af en toe eens een vage opdracht, waardoor de patronen in de groep meteen zichtbaar worden.

En nu?

Wil je ook wel eens een vage opdracht van mij krijgen? Bel gerust 🙂

NB

in de volgende blog uit deze serie ga ik verder in op teampatronen

Delen

Vind je deze blog interessant en wil je hem delen, altijd welkom. Verwijs je dan meteen even door naar www.barcavela.nl ?