Ik schreef eerder al over hoe belangrijk ik het vind om te blijven leren, en afgelopen weekend had ik het genoegen een workshop van Jeroen Tessers van Troeba bij te wonen.

Dat blijven leren gaat bij mij om het bijschaven van kennis en vaardigheden, maar net zozeer om het omgaan met mijn eigen overtuigingen en ongemak. En dat ongemak kan op allerlei vlakken zitten, niet in de lead zijn, ter discussie stellen van wat ik wist, maar wat nu achterhaald lijkt te zijn, activiteiten buiten mijn comfortzone doen.

Improvisatie is de hoogste mate van professionaliteit
Cees Zwarts

Deze workshop stond in het teken van muzikaal improviseren. Dat betekent dat je met een groep onbekenden op zondagochtend in alle vroegte vals staat te zingen. Dat is gênant, moeilijk, confronterend, maar ook ontzettend leuk; zeker als je merkt dat er in de loop van de dag zoveel verbetering optreedt. We leerden de grammatica van muzikale sketches, rijmschema’s, inzetten van meerstemmigheid, spelen met akkoorden, maar vooral heel veel ín het moment inspelen op elkaar. In mijn werk met groepen helpt mij dat om mijn kwaliteit van aanwezigheid steeds bewust hoog te houden, en niet in mijn eigen gedachten en oordelen te blijven hangen maar continue alert zijn.

Wat ik bewonder in Jeroen is de energie die hij in zijn workshops brengt, zijn humor, en de liefde die hij heeft voor zijn deelnemers. Iedereen krijgt de aandacht die hij nodig heeft, soms een bemoediging, soms een correctie, en soms alleen een knipoog. En al dat geïmproviseer heeft hij dan enorm goed voorbereid in zo’n ouderwets schriftje.

En nu?

Mocht je ooit buiten je comfortzone willen gaan en willen leren hoe het is die hoogste mate van professionaliteit te betrachten, dan kan ik je zijn workshops  van harte aanbevelen. En wil je weten hoe ik die kwaliteit van aanwezigheid toepas in mijn werk, bel dan gerust eens ∴

Delen

Vind je deze blog interessant en wil je hem delen, altijd welkom. Verwijs je dan meteen even door naar www.barcavela.nl ?

PS

En het plaatje heb ik CoPilot laten maken; ook weer iets wat ik aan het leren ben .