A comfortzone is a beautiful place, but nothing ever happens there

Hoi *|FNAME|*,

Van de fysiotherapeut moet ik mijn dag beginnen met stretchen, en vervolgens ga ik daar het liefst de hele dag mee door; het lijf stretchen, maar vooral mijn eigen kunnen. Ik doe dat door cursussen en trainingen te volgen, door moeilijke opdrachten aan te nemen, en door elke keer net iets verder te reiken. In deze nieuwsbrief een blog over wat ik van Jobbeke de Jong leerde over teampatronen, wat ik van Jeroen Tessers leerde met muzikaal improviseren, en een al wat oudere maar nog steeds actuele blog over intervisie, een methode die ik als product aanbied, maar waar ikzelf ook gebruik van maak om samen met collega’s te leren om steeds weer beter te worden in mijn werk.

Veel leesplezier en hopelijk zie of spreek ik je snel weer.

groetjes, Ellen

Wat gebeurt hier?

Afgelopen maand heb ik met veel plezier meegedaan aan een workshop die Stroom Zuid organiseerde met Jobbeke de Jong. Ik vertelde eerder al over het duwen en trekken, maar in deze blog wat meer over teampatronen. Jobbeke besprak patronen in doelen, kaders, onderstroom en gewaarwording, en ik heb die in deze blog gelinkt aan wat we bij Barcavela doen. Het werken met de patroonzones is voor mij  een trigger om meer te kijken en minder te doen; meer op mijn handen te zitten en het ongemak af en toe echt te verduren. Even niet de coach zijn die alles snel snapt en structureert, maar degene die benoemt, ongemak laat ervaren en het team zélf verantwoordelijkheid geeft voor hun groei. .

lees meer

Muzikale improvisatie 

Improvisatie is de hoogste mate van professionaliteit, maar vergt naast vakmanschap ook behoorlijk wat moed. Laatst volgde ik een workshop van Jeroen Tessers die in het teken stond van muzikaal improviseren. Dat is gênant, moeilijk, confronterend, maar ook ontzettend leuk; zeker als je merkt dat er in de loop van de dag zoveel verbetering optreedt. In mijn werk met groepen helpt het oefen met improvisatietheater mij om mijn kwaliteit van aanwezigheid steeds bewust hoog te houden, en niet in mijn eigen gedachten en oordelen te blijven hangen maar continue alert zijn.

Lees het hele artikel

Intervisie 

Het doel van intervisie is het op peil houden of verbeteren van het functioneren van professionals. Het is een methode om even bij je werk stil te staan en samen te leren van elkaar. Door in te brengen waar je in de praktijk tegen aan loopt kun je, op een gestructureerde manier, verkennen hoe je hier nog beter mee om kunt gaan én kunnen anderen leren van jouw ervaring.

lees meer