Teamrollen – denkhoeden van de Bono

Team training: De Denkhoeden van De Bono

Hoe werkt het in uw team? Zijn jullie een team waarin iedereen enthousiast is, iedereen emotioneel of net objectief is? Bruisen jullie van de ideeën maar is er één persoon die steeds op de rem trapt? Of kennen jullie wellicht 2 kampen in het team?

Hoe ideaal het ook klinkt om allemaal hetzelfde te zijn, in de praktijk blijkt net dat het veel effectiever is als er verschillen in een team zijn. Een team heeft baat bij een leider, een organisator, een creatieveling die kansen ziet, maar ook bij iemand die de beren op de weg ziet en om bezinning vraagt. En een team met alleen maar leiders, creatievelingen of zwartkijkers komt uiteindelijk nergens.

Het is goed om als team zowel objectief als emotioneel naar problemen te kijken, je zowel creatief als controlerend op te kunnen stellen, en om je zonder rancune zowel negatief als positief te kunnen opstellen. In de training Teamrollen ontdekken de deelnemers wat de verschillende rollen binnen een team zijn en wie die rollen binnen jullie team van nature vervult.

Uw medewerkers gaan ook merken dat de rol die zij vervullen niet hetzelfde is als de persoon die zij zijn. Met behulp van denkhoeden gaan ze ervaren wat de verschillende rollen inhouden, ontdekken ze hun favoriete hoed, en gaan ze oefenen om met een andere hoed naar een probleem te kijken.

Tijdens de training werken we met oefencasussen en met eigen casussen. Door de training Teamrollen leren collega’s elkaar op een andere manier kennen en waarderen, en krijgt het team handvatten om beter in te spelen op uitdagingen en problemen.

PRODUKTEN

Teamontwikkeling

Onderstaand vindt u een aantal voorbeelden van modules die, afhankelijk van uw behoefte, gecombineerd kunnen worden.